vrijdag, november 06, 2009

Whereabouts


Chris Goossens heeft een zeer indrukwekkende repliek geformuleerd op een dito besluit.

Ik ben van zijn eerste zin tot zijn laatste woord geboeid blijven kijken. Blijven luisteren. Want soms waren mijn ogen dicht.

Ik ben al drie jaar geconfronteerd met Whereabouts. Tijdens het eerste bobsleeseizoen zorgde ik er persoonlijk voor, voor die whereabouts. Dat ging toen nog op een zeer antieke manier, met spreadsheets. Ik heb zeer vaak mijn vriend Rudi D geraadpleegd met de woorden "zeg Rudi, moet Kim Gevaert dit ook op deze manier doen?". Vaak kwam het antwoord "ik weet dat niet, Geert, ik zal dat effe vragen!". Het bleek toen nog niet echt aan de orde.

Mijn bobsleedames behoren sinds 3 jaar tot de zogenaamde elitesporters en worden ook regelmatig op doping gecontroleerd. Nu meer dan vroeger. Sinds het vorige seizoen zijn zij zelf verantwoordelijk voor het invullen van de whereabouts. Ik kon dat immers niet zelf meer volgen. De ene week zijn ze in Salt Lake City, de week daarna in Calgary, dan in Lake Placid om daarna even de plas over te steken en een toernee te doen via Italië, Oostenrijk, Zwitserland om te eindingen in Duitsland. Dat is niet beheer(s)baar als sportdirecteur. Ik hoor op Radio 1 een pleidooi om de managers de whereabouts te laten invullen, maar dat is klinkklare onzin. Tenzij een atleet honkvast is en steeds op dezelfde plaats vertoeft. Ik denk ook niet dat het (veel) te veel is gevraagd aan een topsporter om met whereabouts bezig te zijn. Drie minuten per dag. In plaats van met Twitter of FaceBook bezig te zijn. Komaan zeg.

Maar laat dat aub niet overkomen alsof ik de straf van Wickmayer en Malisse goedkeur ! In tegendeel. Ze is sterk overdreven. Chris Goossens zegt zelf dat vroeger (lees "een paar maanden geleden") de officiele instanties zelf eerst wel eens zouden een teken van "ernst" hebben gegeven. Maar nu was het: "bang, pataat, baf, gedaan !!!".

Dan denk ik dat we in een goede positie hebben vertoefd met ons bobsleeteam. Nét voldoende ver weg van de al te grote hype. Onze federatie heeft op die whereabouts steeds de aandacht gevestigd. Met aandrang zelfs. Ik heb vaak Eddy verwenst. Maar Eddy wist als federatiebaas dat het de Vlaamse Gemeenschap én het WADA echt wel menens werd. En vandaag ben ik blij dat hij mij, samen met mijn bobsleedames, goed op voorhand heeft wakker geschud.

Een geldboete aan de overtreders van de ooo zooo heilige whereabouts-wet had voldoende 'serieux' laten voelen, meen ik. Een penalty, hoog genoeg, want een paar euro's zijn niet ernstig genoeg voor de sterren onder ons. Maar, in casu, werd jammer genoeg de wet letterlijk gevolgd: een jaar schorsing. De WADA-wet. Letterlijk. Hartverscheurend voor de atleten. Zeker en vast omdat de betrokken atleet gegarandeerd deze ernst nooit had verwacht. Na vandaag zal geen enkele atleet nog twijfelen tussen FaceBook of Whereabouts... Het wordt dan 3 minuten minder FaceBook. In totaal dus nog 57 minuten FaceBook per dag. Een gemiddelde vrees ik. Naast de 30 minuten Twitter.

7 opmerkingen:

lydie zei

Geert
Het gaat hem niet om de 3 minuten per dag. Maar wat als je om zeker te zijn, je iedere dag invult dat je van 7 tot 8 smorgens thuis bent en je hoort de deurbel niet? (zoals sugar jackson) Dit kan ook de bobsleemeisjes overkomen! En als je vriend s avonds werkt en belt je om langs te komen want hij is vroeger thuis dan verwacht. Ho, wacht even moet mijn computer nog opstarten en mijn gewijzigd verblijf nog doorgeven. Je zou voor minder die "adams" gaan haten.

Geert Gitaar zei

bullshit, Lydie. Zijn we hier met 4de provinciale voetballers bezig of met wereldtop atleten ?

Anoniem zei

Bij mij gaat het hem vooral over die 'minimum' straf.
Nu worden sporters die een ' administratieve fout, hebben gemaakt zwaarder gestraft dan bepaalde sporters die wel degelijk meermaals betrapt zijn met zaken die niet door de beugel kunnen.
Beide sporters zijn vandaag niet op doping betrapt he, ze hebben ook geen historie van dopinggebuik ...

Nu meteen over gaan tot 1 jaar effektieve schorsing ? Gaan ze dan een atleet die echt wordt betrapt meteen levenslang schorsen ?
Want vandaag krijgen die soms X-atl maanden, minder dan wat Yanina en Xavier vandaag hebben.

Anoniem zei

Dat kan allemaal wel zo zijn, maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat er atleten zijn die amper kunnen lezen en schrijven? Die niet bezig zijn met twitter en/of facebook, waarvoor een pc een wereldvreemd ding is waar vooral hun entourage zich mee moet gaan bezig houden? Niet alle elitesporters hebben de mogelijkheden om bekwame mensen in dienst te nemen.
Heeft u de Adams-instructies om de whereabouts in te vullen al eens proberen te lezen? Dat is amper Nederlands! ('woonplats' en 'ge-e-maild' om maar enkele verkrachtingen van onze taal te noemen). Ik heb hogere studies achter de rug, ben belezen en een doorwinterd pc-gebruiker, maar krijg kop noch staart aan die hele zooi. Hoe kan je dan verwachten dat een eenvoudige jongen als Sugar Jackson hier wijs uit moet worden?

Geert Gitaar zei

ik denk dat iedereen goede argumenten heeft en dat iedereen het eens is met het feit dat dit een overdreven straf is. Sterk overdreven.

Ik denk ook dat de pap aan het koelen is en dat heel binnenkort Wickmayer en Malisse door de Zwitsers zullen vrijgesproken worden. Het is al van 5 à 10.000 euro gezakt naar nul euro om in beroep te gaan...

Stay tuned, binnenkort is alles weer in kannen en kruiken. Maar de mentale schade is niet meer goed te maken. Maar Whereabouts vergeten zal ook niet meer gebeuren, daar ben ik nu zeer zeker van zie.

lydie zei

onze bobgirls mogen blij zij dat de Belgische bobsleebond is blijven hameren op het belang van het invullen van de lijst. Blijkbaar hebben alle sportbonden hun leden niet zo goed ingelicht. Bedankt ook Geert voor het blijven (zeuren) om hun whereabouts toch tijdig in te vullen. Ze zullen nu wel blij zijn.

kristof zei

Welke topsporter wil er op die manier nog onder de Vlaamse vlag optreden? Verhuizen maar naar Brussel of Wallonië waar men wel nog rede verstaat.