woensdag, augustus 29, 2007

To bob or not to bob


Het was een publiek geheim dat ik met mijn vriend 'grote coach' aan een volgende boek aan het schrijven was. De gelijkenissen maar tevens de verschillen tussen coachen in sport en business zouden door ons boek wereldkundig gemaakt worden. Hij is een paar decennia actief als topcoach van wereldsterren, ik draai al meer dan twintig jaar mee in de mallemolen van de zakenwereld. Samen goed voor een halve eeuw ervaring.

Het is zomer 2007 en ik vraag Paul wat er met topatleten gebeurt als ze halfweg hun jeugdige jaren al moeten beginnen te denken aan stoppen. Dat terwijl business mensen vrijwel eeuwig kunnen doorgaan en steeds meer maturiteit en ervaring vergaren, daardoor steeds hogere toppen scherend.

De vraag der vragen. Het antwoord bracht ons bij het thema 'overgang van de ene sport naar een andere'. Andere sport, met andere vereisten, andere doelen, andere talenten, maar vooral: een sport die een atleet met explosieve kracht à la Gevaert nog een toekomst geeft. Ook als die in de atletiek niet meer op de toppodia geraakt. Bobsleeën is zo'n sport waar explosieve talenten een uitweg vinden. Behalve in België. Waarom niet in België als ze het in Nederland wél kunnen, in Brazilië, in ... jawel, Jamaica ... ???

Ons boek is 'on hold' gezet. We gaan een vrouwelijk bobslee-team coachen. Paul vanuit sportieve hoek, ik run de zaak. En jawel: ik weet sinds deze avond dat Canvas zal filmen én vier afleveringen op de kwalitatieve buis zal brengen rond de jaarwisseling.

Story starts now. If you believe, you can succeed.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

ik sta als aan de grond genageld!

Dave Vervenne zei

Ik kon eerst mijn ogen niet geloven toen ik het las op de blog van Paul. Maar nu ik het ook op uw blog lees, denk ik niet dat het om een grap gaat. Ik ben in ieder geval razend benieuwd. Gouden tip: bekijk de film "Cool Runnings" (over het Jamaicaanse bobsleeteam op weg naar de olympische spelen) ;O)

Stefaan zei

Ik zeg niet dikwijls "chapeau", ik ben zelden onder de indruk maar als dit geen grapje is (waarom zou het) en jullie realiseren het dan zeg ik CHAPEAU en word ik lid van de supportersclub die jullie vergezellen naar de olympische spelen!

dejerre zei

Uw voltallig pijlkenpikteam blijft verweesd achter ...

Kaat zei

Sterk bezig dus! Ik wist zelfs niet dat we een bobslee team hadden in België. Misschien stomme vraag maar...waar oefenen ze? Oefenen ze in de Ardenen op de banen zonder ijs?

De vraag die ik me bij je eerste vraag stel, is of je sporters ook niet moet voorbereiden op een leven na topsport. Dat is een van de eerste zaken die wij bekeken tijdens sportpsychologie =/

p.s. leuke blog restyling

Anoniem zei

ik wist dat je tot veel in staat was, maar dit is toch wel boven alle gekste verwachtingen uit !

sukses !!!!!!!!!!

Rafke Magic zei

als ge hulp nodig hebt om de dames op te peppen, contact me ;-)

Anoniem zei

ik wil altijd bob zijn

filoe

Rafke Magic zei

;-)