donderdag, augustus 23, 2007

Beha V


Allee pataat zeg. We geraken aan geen regering. (bron van mijn tekening: De Standaard)

Ik voel me hier in mijn Pajottenland-achtertuin heel even in het middelpunt van de belangstelling. Wat zeg ik ? Heel even ? Sinds een paar jaar, ja. Ik vermoed dat een heel groot deel van de Vlamingen zegt: "Beha V? What the fuck?".

Of: "Bever? Nooit van gehoord!".

Wij wél. Twee straten verder rij ik met P. door Bever. Het is daar mooi. En we komen daar geweldig overeen. Mijn moeder is van Bever. Ik ben daar deels opgegroeid. Op de boerderij. Hier en daar sprak iemand Frans en drie woorden later Vlaams. Dàt was nog eens een tijd. Mijn tante woonde in Edingen. Voor de Walen: Enghien. Voor de echte natives: Engen (uit te spreken volgens Nederlandse spraakkunst). Geen kat stond hier bij ons 25 jaar geleden stil bij het aantal woorden Frans of Nederlands in een zin. Niemand.

Nu ligt het land lam. Le pays se couche en agneau.
Zielig.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja hoor, ik vind het ook zielig. In Tollembeek (dat naast Bever ligt) ga je langs de voordeur aan Vlaamse kant binnen en langs achteren kom je aan Waalse kant buiten.

En echt waar, ge ziet het verschil nie...

Maar dat hebben ze ginder in brussel nog niet gesnapt, dat de mensen hier goed overeen komen. Maar ja, hier zingen we de Marseilleise niet... en durven we ook niet beweren dat onze buren té stom zijn om nederlands te leren. Binnenkort staat er bij het atomium een bordje: Tour Eiffel- Eiffeltoren. Ha ja, want dat moet tweetalig hé.

Geert Gitaar zei

:-)

Anoniem zei

ik denk dat Leterme zich door onnozele uitspraken verbrand heeft bij de Walen.

het heeft niet direct iets met BHV te maken.

Anoniem zei

Lang leve het belastingsvrije prinsdom België.

Arm Vlaanderen.

Een van de rijkste regio's die wil splitsen omdat ze (de vlaamse nationalistische politiekers) dan nog meer geld kunnen opsoeperen (de 6 mlj die naar Wallonië gaan ) aan hun eigen politieke spellekes.
Wat na de splitsing?
Geen Vlaams belang meer?
Geen NVA meer?
Geen CD&V meer?
Ze kunnen dan toch hun onkunde niet meer verzilveren door te kakken op de anderen ipv positieve intelligente ideëen te brengen of gaan we dan misschien van den antwerpenaar kunnen afgeraken of nog beter de limburger of misschien de west vlaming. Oh blijft allemaal hetzelfde.
We hebben ze allemaal niet nodig.


Ik stel voor om een nieuwe politiek partij op te starten die de opstart van het Belastingvrije België verwezenlijkt.

Het Merk "België" is wereldwijd gekend.

Waar bevindt Belgë zich?
Zuidoost Vlaanderen, Zuidwest Vlaams Brabant, Noorden van Hengouwen.

De Parel van Europe. Prinsdom België. Alle Laurent we hebben nen job voor U.

Wie doet er mee?

The Godfather.

Geert Gitaar zei

ik doe mee, als de hoofdstad Galmaarden wordt ;-)

Anoniem zei

Héhé, als Prins Laurent dan eens Pauwel mag worden krijgen we nog veel lol...

En Geert, om uw bloglezers mee te laten delen in de joke mag jij uitleggen wat de Pauwel is. ;-)

Geert Gitaar zei

Goed idee.
Voor die uitleg, maak ik er me graag op een easy way van af ;-)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Galmaarden

Kaat zei

@ geert: loop je ondertussen eigenlijk nog actief? of heb je een rustperiode ingebouwd?

Geert Gitaar zei

Kaat,
ik heb zopas een recent stukje gepend, terzake :-(

Kaat zei

Sorry!! Ben beetje in de war dezer dagen, zo niet wetend wat eerst te doen tijdens die allerlaatste studentenvakantiedagen. Nogmaals sorry!! De volgende keer herlees ik alles nog es grondig alvorens te posten, das beloofd! (sorry)

Geert Gitaar zei

Kaat,
Die sorry's hoeven niet, hoor.
Die :-( stond er met betrekking op de inhoud van mijn nieuwe post (voet verzwikt).

Misverstand. hoho....

Anoniem zei

Jammer hé dat ze in Brussel zo weinig weten hoe het er in ons Pajottenland echt aan toe gaat.
Hoewel onze burgemeesters het blijkbaar ook nog niet weten...

Ik heb de indruk dat elke beginnende politieker met de juiste idealen start, maar eens ze hogerop geraken ze die allemaal verliezen.

Jammer, er zijn geen Belgen meer...

Anoniem zei

Ik woon op een steenworp van het mooie Pajotteland. De Brusselse gemeente waar ik nu woon behoorde trouwens tot de jaren 50 tot dat Pajotteland maar werd dan bij Brussel gevoegd. De verstedelijking maar vooral de verfransing eiste zijn tol. Het is hier nog altijd een beetje een dorp, sommigen spreken hier nu van een stadsdorp. Sinds de jaren 50 is de eenzijdige verfransing nog wat meer realiteit geworden hier in Sint-Agatha-Berchem. In de supermarkt wat verder denken ze de helft van de tijd dat ik Chinees spreek. Op het gemeentehuis wordt ik telkens alleen maar met 'Bonjour' aangesproken. De burgemeester heeft onlangs toegegeven dat 30% van het gemeentepersoneel geen Nederlands (meer) kent en als ik naar het BTW kantoor bel krijg ik soms de raad om volgende week terug te bellen want "la personne qui parle flamand n'est pas la". Jullie burgemeesters kennen goed de Belgische geschiedenis en dus ook de evolutie van Brussel en Vlaams-Brabant. Daarom zijn ze terecht voor de splitsing van BHV en wil Vlaanderen meer zelfbestuur. Een problematiek die men ook kent in andere delen van Europa. Zaterdag 7 Maart 2009 komen 10.000 Catalanen betogen in Brussel om meer autonomie en erkenning te vragen aan en van Europa want Spanje weigert verder in te gaan op de Catalaanse wens van volledig zelfbestuur. Ook bij hen is er een sterke taaldruk vanwege het Spaans op het Catalaans. Europa democratiseert en dus evolueert. Moet evolueren! Naar een Europa van de regio's . Alleen op die manier kunnen we de rijke taal en cultuurdiversiteit van Europa waarborgen.

Groeten uit ex-pajotteland,