donderdag, juli 12, 2007

Zever


"Zever!"
"Gezever!"
Ik hoor het Wim Opbrouck luidkeels roepen in Het Eiland.

Wat dan te denken van mensen die niet consequent zijn in de constante wens om zoveel mogelijk "vrij" te hebben voor redenen waarin ze zelf niet geloven? Niet te moeten werken, dus, in feite. Ze zijn niet katholiek, o nee, maar willen wel verlof op Pinkstermaandag, Paasmaandag, noem-maar-op, ... En liefst de brug maken tussen Hemelvaartdag en het weekend. Diezelfde soort haat België als de pest, maar o wee, op de nationale feestdag mag en zal er niet gewerkt worden.

Ik was getuige van een dergelijke discussie tussen twee ongekenden aan een koffiemachien waar ik incognito ook stond te wachten op mijn "1-1-start". Vond deze brok filosofie kort en bondig genoeg om voor de rest geen stellingname te doen, doch dit ballonnetje gewoon op te laten.

Boém!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoor ik daar de echo van een ondernemer die vindt dat er teveel verlofdagen zijn in dit land? Toegegeven dat de claim op al die feestdagen een beetje schijnheilig is. Toch pleit ik voor een positiever beeld van de werknemer, het Y-beeld. Je hebt zo 2 theorieën: een X en een Y van McGregor. Werknemers die alles zouden doen voor een dag verlof, das de theorie volgens Adam Smith: de werknemer die zo lui is en die gecommandeerd moet worden (X-theorie). Geef mij maar het positieve beeld waarin de werknemer een verlofdag gebruikt om zijn energiepeil terug op te laden om daarna zich volledig in zijn werk te smijten. In dat opzicht is een verlofdag een beetje een investering in de werknemer om op lange termijn extra rendement te behalen.

Geert Gitaar zei

Yo Kaat,

Heb mijn tekst aangepast, want het komt over alsof ik een alles verslindende werkgever ben. Je hebt dus wel een terecht punt, vandaar rechtzetting: ik wens niet te raken aan de notie "verlof"... sommige bedrijven geven 20 dagen, anderen 25, andere 26, ik ken er die 45 dagen 'geven'.

Maar de twee individuutjes (zie mijn aangepaste blog) aan het koffiemachien waren van de 45-soort (ben ik zeker want ik weet voor welk bedrijf ze werken) en hadden het over "dat het schandalig is dat de brug niet gemaakt wordt in hun bedrijf op de vrijdag na Allerheiligen". De volgende zin was "niet om naar 't kerkhof te gaan lopen want dat interesseert ons gene fuck".

Ik heb die uitspraken aan mekaar proberen te linken. Had altijd al graag filosofie willen studeren. 25 jaar geleden ;-)

Anoniem zei

in die brok 'filosofie' trap ik niet in :-)

Rafke Magic zei

gij drinkt dus zwarte koffie?

Anoniem zei

vergeet de in Nederland populaire "baal"dag niet, (voor de mensen die het niet kennen, 1 maal per jaar mag je bellen naar je werkgever en mee delen dat je die dag niet komt werken gewoon omdat het een "baal"dagje is), waar wacht Vlaanderen op????
en ik zou die Nederlanders direct willen overtroeven door het bij ons in te voeren als "baal"week.

grtz

ze man from ze Congomountain