donderdag, februari 08, 2007

De decadente fijnproeverIn plaats van geirnoars met Rodenbach mag het soms al eens iets stouter zijn. Een lekkere zoetigheid met een dessertwijntje. Er zijn verschillende soorten dessertwijntjes, zoals er verschillende soorten champagnes, rode en witte wijnen zijn. Van te goedkoop tot te duur. Sommige wansmakelijk duur. Andere dan weer decadent duur. De aller-allerbeste dessertwijn is Chateau d'Yquem, uit de Sauternes (Bordeaux).

Een handvol onsportieve fijnproevers telt per kop 22.000 euro neer om zes drie-Michelinsterren chefs te laten koken. Zaterdag in Bangkok. Haast jullie, er zijn nog plaatsen vrij op de vlucht van Thai Air vanuit Brussel, morgen. Een ticket First Class is niet in die 22.000 inbegrepen, maar kost slechts 12.500 euro extra. Een prikje. Die toffe gasten zullen een 11-gangen menu afsluiten met een Yquem. De godendrank wordt geserveerd bij een peperkoekenhuisje, hoewel ik vrees dat dit een te banale benaming voor het gerecht zal zijn. Op de kaart zal iets lyrisch uit de mouw van een topchef geschud worden.

Wie denkt dat dit de absolute max is, zit verkeerd. All along the way worden de rijkaards ook gestraft met Krug en Louis Roederer champagne, Chateau Latour, en ander fijns. Nee Gitaar, niet zomaar ander fijns, maar verdomme een echte Romanée-Conti. Vrienden, voor een Romanée-Conti loop ik terstond nog een marathon. Onvoorbereid. Pijn dat dat zal doen. Tot de beloning komt. Dan gaat pijn over in genot. Tijdelijk, want daags nadien begint de recuperatie-lijdensweg. Recuperatie van die marathon, en post-natale depressie omdat je weet dat je nooit nog een betere wijn zal kunnen drinken.

1 opmerking:

Bert zei

Waar en wanneer start je Geert?
Wil je komen aanmoedigen, steunen, zelfs meelopen;
zelfs voor een goekopere soort van die godendrank!
Succes alvast!!