donderdag, december 07, 2006

"De paarse kassen zijn leeg"


Servais Verherstraeten gaat flink tekeer in de Kamer. En hij heeft gelijk.

Ik mag het wel eens over politiek hebben, zeker? Voor de eerste keer in 1 jaar... En zeggen dat ik geen grote CD&V fanaat ben, maar Servais geef ik hier met plezier groot gelijk. Nu wil de paarse regering een gaatje op een rappeke vullen door voor een slordige 500 miljoen euro aan vastgoed te verkopen. Op een rappeke. Het gebouw van het "Afrikamuseum" staat te koop, stel je voor... Nooit kan je zo een parel van architectuur en historiek nog terug op je eigen actief zetten, tenzij je je blauw betaalt, maar nu moet het op een rappeke weg, om centjes te verdienen, om een putje te vullen. Een tijdelijk putje, hopsa, gauw gevuld, maar rijkelijk patrimonium is intussen wel voor eens en voor altijd weg. Om de begroting "te doen kloppen". Er zijn meer dan zestig gebouwen te koop. Meer dan zestig gebouwen zullen nooit nog van ons zijn. Maar het paarse putje zal gevuld zijn.

Weet je wat ik in feite ook erg vind? In het beeldverslag in het journaal zie je minister Reynders voor een ei-zo-na lege Kamer zijn uitlegje doen, nadat Servais tekeer was gegaan. Leeg. Over zo'n ernstige materie, de uitverkoop van ons land, zullen slechts een handvol flinke volksvertegenwoordigers kunnen zeggen dat ze aanwezig waren toen de zaak initieel aangekaart werd. Weet je wat ik zeg? Zielige democratie, een democratie die in naam van de bevolking "luistert en tijd investeert" bij monde van pakweg 15 mensen.

10 opmerkingen:

filoe zei

hé, al jaren vrienden, nu pas kom ik er achter dat wij ivm politiek (zeker wat dit dossiertje betreft) hetzelfde voelen en menen, ik beklaag de sukkels die binnen een paar jaar de begroting op een "normale" manier moeten oplossen (op een gegeven moment is alle patrimonium verkocht en zal de huurprijs de waarheid achterhalen)

groeten filoe

ps. inderdaad, tis alweer rond 1.30 uur (net zoals gisteren na Rsca-AEK en net zoals eergisteren na de training van de pingpong, hopelijk brengt het weekend soelaas maar eerlijk gezegd vrees ik ervoor)

ps. hoe was het met den djoef van de week??

Rafke Magic zei

euh... da's typisch Belgisch, zeker?
ze zouden beter een systeem zoals in Zwitserland invoeren... met referenda... als er zware beslissingen genomen moeten worden, dan kiezen de burgers daar zelf en ni een paar paljaskes die zogezegd "verkozen" zijn (in België zijn 't toch altijd dezelfde)

Anoniem zei

Teruggevonden in 'De Morgen':

Minister van Financiën Didier Reynders benadrukt dat het Afrikamuseum in Tervuren niet op de lijst staat van overheidsgebouwen die de regering wil verkopen. "Ik erger me aan de houding van CD&V'er Servais Verheirstraeten die het gerucht blijft rondstrooien dat het Afrikamuseum ook op de lijst voorkomt van gebouwen die de regering wil verkopen. Terwijl ik hem al herhaaldelijk en duidelijk heb gezegd dat er geen sprake van is om het museum in Tervuren te verkopen", aldus Reynders. (belga/dm)

Anoniem zei

Geert,
misschien kan je een postje besteden aan die andere villa in Tervuren?

'Zeemacht stak Laurent 175.000 euro toe om villa in Tervuren te betalen'

Bert zei

Overschot van gelijk Geert!

En wat was er nog in het nieuws deze week?
Onze 'vertegenwoordigers' vliegen even naar de Democratische Republiek Congo alwaar een nieuwe president beëdigd werd en geven een cadeau van een paar miljoen euro...
Benieuwd of er na 46 jaar daar nog iets zal veranderen?

Dichter bij huis in 'een' villa in Tervuren, wat gaan we nog allemaal te weten komen?
Modelstaat België?

Wat zijn wij toch 'n brave (achterlijk?) burgers!

Anoniem zei

Zou het gras groener zijn bij de buren?
Kan men een oordeel vellen zonder een grondige kennis van een dossier?
Is alles wat politici verkondigen 'waarheid'? Is alles wat de media publiceert 'waarheid'?

Anoniem zei

Neen, neen (maar daarvoor hebben we 'vertegenwoordigers' die zich blijkbaar liever met 'belangrijkere' zaken bezighouden), neen & neen.
Ach, zet ze allemaal tegen de muur, laat anderen het overnemen en over 10 jaar zitten we met exact dezelfde problemen.. 't ligt in onze natuur vrees ik.

Anoniem zei

"Democratische politiek is de kunst om het volk wijs te maken dat het regeert."

Geert Gitaar zei

amai, ik krijg veel sneller reacties als ik over politiek schrijf, dan over andere dingetjes...

Pieter Hélin zei

Ik geef je volledig gelijk over deze kwestie, maar ik denk dat de belangstelling in het parlement gewoon laag was, omdat deze vraag gesteld werd tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Ik kan me vergissen ook maar ik denk dat hier enkel de volksvertegenwoordigers aanwezig zijn die een vraag hebben en diegenen die een vraag moeten beantwoorden.
Maar tijdens dit uurtje is Mr. Teevee Camera altijd aanwezig omdat meestal redelijk geanimeerde zittingen zijn...