dinsdag, november 28, 2006

Gezocht


"Nieuwe niet-sportieve Vlamingen"

te lezen op de site van ABC Topsport Leuven, zijnde de guru's die de Canvas Marathon lopers hebben begeleid :

"Wil jij je ook uitvoerig laten testen en genieten van een professionele begeleiding? Topsport ABC lanceert in opvolging van het populaire Canvasprogramma 'Marathon' een nieuw iniatiatief: Marathon ABC (advies- en begeleidingscentrum). We gaan nogmaals de uitdaging aan om weinig sportieve Vlamingen in 1 of 2 jaar tijd klaar te stomen voor loopafstanden van 20 km tot een volledige marathon. U bepaalt de doelstelling, wij zorgen voor een professionele ondersteuning. Ook mensen met al wat meer loopervaring die een gestructureerde begeleiding wensen kunnen deelnemen."

---> Ze organiseren een eerste infosessie op woensdag 29 november om 20:00h te Leuven.

Geert Gitaar Primeur: ik ga morgenavond op die sessie voor een honderdtal NU REEDS INGESCHREVEN kandidaten een hoofdstuk voorlezen uit "Marathon, van 0 tot 42". Zomaar. Ik weet nog niet welk hoofdstuk, maar ik denk effe luidop : dat van de marathon zelf.

Spannend, hoho. Allen op post ?

35 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik wou dat ik er bij kon zijn, maar het is een beetje ver (vanuit Blankenberge) en een beetje duur voor mijn portemonnee (1500 EUR voor de begeleiding) maar ik hoop dat je zeker een verslagje blogt na de infosessie.

Geert Gitaar zei

doe ik!!!!

Bert zei

Niet vrij, jammer.
Succes morgen, mag ik m'n gedacht zeggen Geert?
Er zullen veel mensen aan je lippen gekluisterd zitten.
Groeten!

Geert Gitaar zei

Bewa:

tenks. dat geeft me courage.

Anoniem zei

Peste

mijn naam is Kwak
samen met mijn friend Poemel sou ik willen teelnemen
wij sijn al jaren flaming en niet sportief

souten wij mohen teelnemen tenk je

ta àg

Geert Gitaar zei

nee, je moet minstens 3 jaar oud zijn!

David aka Letman zei

Mmm, interessant! Ik lees dat ook mensen met al wat meer ervaring kunnen deelnemen.

Geert Gitaar zei

komen, letman !

Anoniem zei

Hé jullie daar ervaren lopers:
Die borstband voor de hartslagmeter hoe zorg je ervoor dat deze steeds goed de signalen doorgeeft ? Ik las ergens EKG-gel maar waar haal je zoiets. Zijn er andere middeltjes ?

Geert Gitaar zei

Simon,

Die band wordt initieel nat gemaakt, met water, of ... tja, met speeksel. Daardoor sluit hij goed aan en hebben die sensoren goed contact. Na een paar minuten zorgt je eigen zweet voor het vochtige laagje dat het verdere contact garandeert. Zo'n gel: nog nooit horen over spreken, in feite.

(sorry voor de ietwat plastische uitleg, maar het kan niet op een smakelijke manier beschreven worden ;-)

Bert zei

Vermoedelijk bedoelt men echografie-gel.
Waarschijnlijk is die op waterbasis, maar eigenlijk een geknoei!
Best is onder de kraan houden of speeksel gebruiken.

Zelfs zonder nat maken geleidt de band na een tijdje door de transpiratie.

Om je band een lange levensduur te garanderen na gebruik afspoelen onder de kraan en goed afdrogen én beide kanten van je zender - borstband losmaken.
(Meestal wordt maar één kant losgemaakt).

David aka Letman zei

Ik gebruik kraantjeswater of indien dat niet voorhanden is idd speeksel. Spoelen doe ik meestal wel, beide kanten losmaken niet...
Kan er niet bij zijn vanavond Geert maar heb me wel aangemeld. 't Zou me wel niet verbazen moest ik niet meer onder de categorie 'iets meer geoefende sporters' vallen maar je weet maar nooit. ;-)

Anoniem zei

Spijtig genoeg kan ik niet aanwezig zijn op de infosessie, maar zal hier wel lezen hoe het geweest is zeker?

@Simon
Ik gebruik gel op waterbasis (die echografiegel).
Heb nog nooit problemen gehad en een knoeiboel is het ook niet hoor?

Anoniem zei

'nieuwe niet-sportievelingen gezocht', nog meer wandelaars op de marathons!

Anoniem zei

Ha Vanpaemel!

Eindelijk. We dachten dat je ons niet graag meer zag.

Geen zin om mee te wandelen ?

Anoniem zei

@davidl, wieter, geert, bewa,

Ik gebruik een hartslagmeter (ATECH HRM-F25) die ik heb gekregen bij een krantenabonnement.
Ik gebruik hem pas maar heb wat vragen. Zo merkte ik bij een training dat mijn hartslag al rond 95 lag voor de training. Ik had die middag wel (zwaar) in de tuin gewerkt en was erg moe (de training was 's avonds).
Tijdens de training (fietsen op de hometrainer, merkte ik dat de hartslag soms gekke sprongen maakte : van 100 naar 110, 120 en weer naar beneden en naar het einde toe tot 150 ...
Ik heb geen ervaring met die hartslagmeter maar vermoed dat ik met een waardeloos exemplaar train of kunnen dit soort sprongen ?
Wat met de hoge beginwaarde ?

-100Aop

Geert Gitaar zei

Dag Bart DM:

Zelfs met een dure POLAR heb je dit voor als de band die rond je borst zit niet goed aansluit, of niet "plakt" door te weinig vocht/zweet. Ik veronderstel dus dat het zo'n type/model is. Wat raar is, is dat het blijft duren, ook als je na een tijdje trainen al voldoende zou moeten zweten en dus voldoende vocht zelf geproduceerd te hebben om de aansluiting met je lichaam perfect te maken.

Eens proberen met iemand anders zijn meter?

Anoniem zei

gebruik hartslagmeter:
Om een technische fout uit te sluiten controleer je best je polsslag.De waarde zou hetzelfde resultaat moeten opleveren als de hartfrequentie die je via je hartslagmeter krijgt.
Controleer of je polsslag regelmatig is, behalve een technische probleem kan een onregelmatige hartfrequentie de oorzaak zijn van die schommelingen.

Rafke Magic zei

@ bartdm
als ik 's avonds na 't werk de fitnesszaal in ga, dan ligt mijn hartslag meestal rond de 110 (dat is net na het omkleden)
vervolgens zakt die (waarschijnlijk is mij omkleden een serieuze inspanning... hehe) en op de fiets (mijn opwarmingstoestel) gaat die gestaag naar boven
wat de op en neer betreft... hangt af van verschillende faktoren:
a) de intensiviteit van je training
b) interferentie met andere sporters
c) kwaliteit van jouw hartslagmeter én het fitness toestel (vorige week iets héél strafs meegemaakt... mijn Polar gaf een hartslag van 141 aan, 'k was al ff aan 't trainen, terwijl de loopband tegen de 195 aangaf?! blijkbaar lag het dus aan de loopband en hebben ze daar nen technieker voor laten komen)

als 't niet dramatisch fluctueert binnen de 3 seconden, dan zou ik me geen zorgen maken... anders eens vragen of het fitnesstoestel zelf wel ok is

David aka Letman zei

@ bartdm: Ik sluit me aan bij de vorige opmerkingen. Het zou natuurlijk aan de kwaliteit van je hartslagmeter kunnen liggen. Andere verklaring voor de sprongen in je hartslag is mss het interval waamee je display bijgewerkt wordt... Ivm je nogal hoge beginhartslag: die durft bij mij ook al eens rond de 90 liggen voor ik start afhankelijk van hoe 'gejaagd' mijn dag is geweest. Na wat concentratie en tot rust komen zakt hij weliswaar pijlsnel naar onder de 50.

Anoniem zei

Geert, graag wil ik even doorbreken in de polemiek over de HSM's, hoe interessant dat ook is. Ik vindt het zeer interessant wat ABC-sport aanbiedt. Maar helaas he, ik ben woonachtig in dat kikkerland boven u. Zou er nu ook zoiets dergelijks in NL zijn vraag ik mij af? U hebt contact met de guru's van ABC kunt u dat eens vragen wellicht? Zij kennen hunne concurrenten wel denk ik :)

Anoniem zei

Nog even de hartslagmeter:
weten jullie of pieken (bv. als gevolg van storingen) een significante invloed hebben op de gemiddelde hartslag die na afloop van een training aangegeven wordt ?

David aka Letman zei

@bart dm: dat is uiteraard afhankelijk van de duur van je training en of de storingen al dan niet frequent optreden. Mbt tot de gemiddelde hartslag: deze geeft enkel maar een waardevolle inidcatie indien je bijv. een duurloop in een bepaalde zone doet en uiteraard niet mbt bijv. een intervaltraining.

Anoniem zei

Oh ja... nog dit. Wat ook gebeurt is dat als ik mijn borstband afneem dat ik nog enkele seconden op de hartslagmeter de hartslag verder zie lopen. Eigenaardig of hebben jullie dat ook al eens voorgehad.

Geert Gitaar zei

de hartslagmeter discussie is echt wel een boeiende geworden !
ik ga daar eens een aparte post over schrijven, zie, van 't weekend.

Anoniem zei

Ja heel graag

Anoniem zei

Als je een HSM koopt, probeer dan één te kopen met digitale transmissie tussen borstband en HSM. Dit helpt alvast om storingen en interferentie met anderen te vermijden.
Zelf heb ik een Suunto, en heb daar afgelopen jaar nog geen van bovenvermelde problemen mee ontdekt. Ik maak de elektroden altijd nat met...speeksel.

Een hartslag van 50? man man, ik heb nog een hele weg af te leggen.

David aka Letman zei

M'n record is lager maar dat zijn momentopnames hé - laten we geen wedstrijd spelen over de laagste hartslag - de winaar zal het niet kunnen verder vertellen....

Anoniem zei

@Chris welke type Suunto
@ de anderen met welke types trainen jullie ?
@Geert : heb jij het boek "Trainen met de hartslagmeter" gelezen ? Staat er veel info in voor absolute beginners ?

Anoniem zei

Is er nu niemand die een beetje kritisch staat tegenover dit plat-commerciele project van het sportkot: met dank aan de televisie een geld scheppen (want 1500 euro per jaar voor begeleiding)?

Anoniem zei

@Bart: Suunto T6 met footpod (vergelijkbaar met polar 625SX)

@Pithpossum: 1500 euro? Ik vond het nog een koopje, had duurder verwacht. Collega's van het werk vonden dit ook een doenbare prijs.

Platcommercieel? Ja, maar ik merk in mijn omgeving dat heel wat mensen jaloers waren op de begeleiding van het marathon project. Dus, de vraag is er, waarom zouden ze dit dan niet aanbieden.

Anoniem zei

Lieve mensjes....ik had zo graag een antwoord op mijn vraag. Weet 1 van u het al?

Geert Gitaar zei

@ Martin:

we hebben wat vragen gesteld, en hebben geen gelijkaardig initiatief gevonden in Nederland. Ik ben er zeker van dat het bestaat op clubniveau, maar niet door universiteiten of publieke organisaties georganiseerd.

ik stel voor dat je eens contact opneemt met Runner's World in Nederland.

Anoniem zei

Hoi Geert,

Heel vriendelijk dank voor jouw antwoord. Eigenlijk een 'gaatje' in onze NL-markt he? Jammer anderzijds. Ik ga verder speuren.

Rafke Magic zei

@Bart DM: Polar F6
(http://www.polarbelgium.be/NL/html/segments/Fitness/F6.html)