donderdag, oktober 05, 2006

de vlucht


Jan, de grote centenbaas én man die al een jaar alles onder controle houdt bij het Marathonproject van Canvas, beweert dat het helpt om tijdens lange vluchten een zonnebril op te zetten teneinde jetlag te vermijden of te minimaliseren. De eerste keer dat hij me dat zei, had ik daar aan getwijfeld. Maar er zijn wel meer mensen die dat nu bevestigen. Heeft iemand tips om in NYC niet in slaap te vallen op de Verrezano Bridge?

Voor de vlucht naar NYC heb ik alles onder controle. Voor de terugreis vrees ik het ergste. We vliegen niet met SN Brussels Airlines en kan dus mijn honderdduizenden frequent flyer miles niet gebruiken om een upgrade te versieren naar business class. Mijn benen doen nu al pijn als ik er aan denk. Heeft iemand tips om SN miles te ruilen voor Continental upgrade-punten ?

Heeft iemand überhaupt tips over jetlag, vliegen, marathons lopen in een andere tijdzone?

Het Canvas team gaat zaterdag 25 km trainen aan de Blaarmeersen. Ik duim voor mijn iliotibiale band. Prettig weekend allemaal!

18 opmerkingen:

filoe zei

Alarmerend bericht op teletekst pagina 471.

Favorieten missen marathon van NY.

filoe zei

ps. ivm zaterdag, ik zal met je dochter naar kleuterturnen gaan, zij zal tenminste een echte inspanning doen, nl. de brandweerladder beklimmen, met rare fietsjes rondrijden, onder een ongelofelijk groot zeil wegduiken (ze noemen zoiets tegenwoordig new games), rondlopen en tikkertje spelen, kortom zich amuseren, en dit terwijl vader maar ne keer rond de Blaarmeersen moet lopen

ps. heb net het alarmerend bericht op pagina 471 eens grondig gelezen, er wordt niets gezegd over de Canvas-kandidaten, ze beschouwen jullie dus als underdog, da's een goed teken, heb net geld ingezet op jullie via Unibet, jij staat 1 tegen 1.000.000

heb net 2 dollar ingezet, go for it, go for it

als je wint krijg je de helft van de winst

tot zover mijn geleuter op donderdagavond om 23.00uur, ben net thuis van het werk en moest effe uitfreaken, tis trouwens de laatste dag dat onze logé bij ons is, morgen moet hij terug naar zijn eigen habitat, we gaan hem missen.

groeten van filoe en co

ps. wacht nog steeds op een traktatie voor je verjaardag,

ps. liefst voor NY

ps. kwestie van zeker te zijn

Jan Ottenbourg zei

Zoveel mogelijk slapen in 't vliegtuig (m.a.w. zorgen dat je goed moe bent als je vertrekt en zeker niet uitgeslapen zijn) en ter plaatse zo snel als mogelijk het lokale ritme volgen is mijn oplossing.

Zie ook http://www.ottenbourg.com/blog/2006/02/jetlag.html

the italian girl zei

ik heb nu een pre-jetlag ervaring...ik zie dezelfde tekst 2 maal op het scherm ...of is dit een kwis? "zoek de verschillen"...

Geert Gitaar zei

@ italian girl :

die dubbele tekst is weg. het lag deze keer ;-) echt niet aan jou...

Anoniem zei

Gitaar,

Over Jetlag: ik heb bij m'n laatste trips (Brussel-La Paz en La Paz-Brussel -via London, New York en Miami) GEEN last gehad van zogenaamde jetlag. Nochtans waren het trips van 38 uur en waren we bij de heenreis meer dan 52uur wakker, de volgende ochtend was de conditie prima. Zowel bij de heen als bij de terugreis. En ik heb niet geslapen op het vliegtuig. Ik snap niet waar al die gasten over zeveren. Gewoon meteen meedraaien in het locale ritme en uw getraind lichaam zal niet reclameren.

Herre.

Geert Gitaar zei

@ Herre

Misschien ben jij dan wel iemand die geen last heeft van Jetlag? Dat bestaat, he ;-)

Seoul en Sydney heb ik in de eerste dagen slapend meegemaakt. Er is ook een verschil tussen NYC en San Francisco. Logisch, 3 uur extra afwijking. Seoul en Sydney horen dus thuis in de categorie San Francisco. Meestal valt NYC mee bij mij, tenzij ik meer dan 5 dagen in het Amerikaans ritme zit, dan is terugkeren ook steeds lastig, zelfs vanuit NYC.

Ach, we zien wel, he.

the italian girl zei

ik neem voor alle veiligheid melatonine mee...wij weten hoe nukkig je bij slaaptekort bent, de rest van vlaanderen niet!
vergeet de oorplugs niet ;-)

Geert Gitaar zei

@ the Italian girl:

Ik heb geen oorplugjes meer nodig, ik heb een niet-verslavend inslaappilletje gevonden. Niet een slaappil, dus.

En ook: er staan geen luidruchtige skiliften naast de slaapkamer in New York, mag ik hopen...

the italian girl zei

New York, the city that doesn't sleep....;-)
op welke verdieping zijn we gelogeerd? Neem maar een echte slaappil ;-)

the italian girl zei

of is het "the city that never sleeps..."?

Rafke Magic zei

oops... mijn vorige comment is precies niet gesaved :-(
soit, dén tip (van een manager van mijn ex-klant) is om op hetzelfde tijdsregime verder te doen... zeker op korte trips
maw horloge niet verzetten en op Belgische tijd verder doen
op 't vliegtuig proberen een "power nap" te doen (een klein uurke kan zelfs al wonderen doen) en geen alcohol (da zijn tips van American Airlines trouwens)!!!
you should have asked the (almost) expert ;-)

dejerre zei

nen kleine kopen die niet goed doorslaapt ... voor het ultieme chronische jetlag-gevoel.

Maar daarvoor is het nu wat laat zeker ...

Bert zei

Geert,

allerlei verhalen en ervaringen!
't Hangt er misschien ook van af van wanneer je in NYC bent om al je jetlag te hebben?
In mijn geval donderdagavond, normaliter heb ik in 't doorgaan géén jetlag, wel ne dubbele in 't weerkeren...
Een atleet wist me te vertellen dat het handig kan zijn als je trainingen in de late namiddag of vroege avond vallen, omwille dat je lichaam dan op het uur van de marathon staat. (voor mij niet het geval).

Nu nog meer info over 'de klop' op 35 km. De (bijna) onvermijdelijke klop van de Man Met De Hamer.
Dat is naar 't schijnt quasi onvermijdelijk. Door de inspanning en deshydratie gaat je ademhaling moeilijker verlopen en daardoor vertraag je. Je voelt al wat tegenwerkt in je lichaam, naast je spieren vooral je maag...
Het iets of wat opvangen gaat door voldoende drinken en regelmatig eten (tijdens de marathon).
Sommigen zeggen "ja, maar 't is dan 'maar' een half uur meer lopen'; maar 'k vrees zelf echt het gevoel op het moment.
Achteraf is zoiets natuurlijk makkelijker praten en gerelativeerd.

Laat het niet aan je hart komen!
Veel water drinken tijdens de vlucht en regelmatig eens rondwandelen (tenzij je slaapt).

Nog veel trainingsgenot.

Anoniem zei

Jetlag of Jetlegs... zwaar jong, zwaar!

Stefaan Brodelet zei

Als ervaren business reiziger ben ik ervan overtuigd dat naar den USA vliegen geen grote problemen zal veroorzaken. Zeker die maar 6 uur verschil. Slapen is inderdaad de remedie, geen alcohol en een pilletje melatonine. Bij aankomst zolang mogelijk opblijven en zolang mogelijk uitslapen.Maar meestal val ik in slaap bij het opstijgen en het dalen van het vliegtuig, Denk dat het te maken heeft met luchtdruk in de cabine, daartussen ben ik klaar wakker. Dus nen goeie boek of film met een glasje wijn zijn dan de enige manieren om het lang zitten vol te houden. (dat glasje zal jij eventjes moeten vergeten , geert.) Terugkeren zal nog gemakkelijker gaan. Doodmoe van het lopen , shoppen, sightseeïng , en verwerken van de eerste pinten na een maand drooglegging... :-)

Tot ginds

Anoniem zei

Om professionele redenen heb ik het 'genoegen' om de oversteek ook vrij regelmatig te maken. Heb dus al de kans gehad zo een beetje van alles te proberen, gaande van per se proberen wakker blijven gedurende de ganse vlucht tot alle wijnen aan boord uitproberen. Dat laatste is sinds de crisis in de luchtvaartsector makkelijker geworden, zeker bij Delta Airlines.
Mijn ervaring is dat er niet zoiets bestaat als een 'golden set of rules'. Veel hangt trouwens ook af van je fysieke conditie bij vertrek. Eén constante heb ik wel gevonden : veel, zeer veel, water drinken tijdens de vlucht helpt bij mij altijd. Verder drink ik bij de lunch één max twee glaasjes rode wijn (sorry - dat kan voor jou dus niet na je goeie voornemen), waarna ik stopjes in de oren plug, zo'n sexy oogmaskerke opzet, en een powernapke van een dik uur doe. Daarna lees ik wat, en drink dus vooral veel water. Af en toe de benen strekken, wat gezien de goeie nierwerking door het water sowieso een must is, maakt het ook aangenamer.
Op voorhand probeer ik ook via de luchtvaartmaatschappij een goeie zetel te pakken te krijgen. Zeker in het middenpad - de rijen aan de buitenkant vangen veel meer tocht - en dan een zetel aan het gangpad, zodat je niet tussen 2 medepassagiers in gemurwd zit. Denk trouwens dat een pet ophouden tijdens de vlucht een goed idee is.
Nog één extra tip voor de zetels : surf naar www.seatguru.com, daar vind je de zetelorganisatie voor bijna alle vliegtuigen voor alle maatschappijen, met een kleurindicatie van 'preferred seats' tot 'absolutely to avoid'.

filoe zei

hey geert,

hoe wast nu gisteren met je iliotibiale band???

alles goed verlopen??

groeten filoe

ps. ivm je muziekgroepsnaamkeuze vind ik iliotibiale band wel de meest bizarre groepsbandnaam die je al maakte (cfr. Self Made Men, La dKadanz, etc...)

ps. kan je nog je bedje uit om je burgerplicht te gaan doen??

ps. nie vergeten, altijd voor de goei stemmen hé, waar dat die dan ook mogen staan op dienen lijst,

ps. ik had geluk deze morgen, ik kon direct binnen, het stembureau ernaast daar stond een file van een 30 tal meter, met heel wat zuchtende en puffende mensen in (precies marathonlopers)

ps. ivm jetlag-problematiek, ik vind dat je al enorm veel tips kreeg van kenners en als niet-kenner en persoon met ongelofelijke vliegangst stel ik gewoonweg den goeien ouwen boot voor, er vertrekt er eentje vanuit Gdansk en eentje vanuit Hamburg, misschien wel eentje nemen met fitnesszaal aan boord, kwestie van de opgebouwde conditie niet te verliezen

ps. ga nu met de Jaak een vorkje prikken, lekker vettig, is dan ook de reden waarom ge nie mee gevraagd zijt, tis eetink van de kosjers (voor de Galmaardse dialect-onkundigen: eetfestijn van de plaatselijke kaatsclub), onder het motto: is het nie goe, tis dan toch veel.