zondag, juni 04, 2006

Links of rechts


Schotten zijn gebonden aan linksrijden op de openbare weg. Een aantal vragen borrelden op tijdens het degusteren van een dozijn single malts ... Waarom ? Waarom zij, waarom wij niet? Waar is dat nog zo? etc... Tante Els, sinds verleden week een grote fan van coctails op basis van whisky én bij bloggers bekend als Italiaanse, heeft intussen antwoorden gevonden. Hier een aantal van haar vondsten:

- Linksrijden is door de Romeinen ingevoerd. De meeste legionairs waren immers rechtshandig en droegen het zwaard daarom links. Kwam je een vijand tegemoet, dan was je als je links liep in het voordeel.

- Tot ver in de Middeleeuwen werd de regel "links in het verkeer" aangehouden, maar toch werd er soms om onduidelijke redenen van afgeweken. Paus Bonifatius VIII wou dat vanwege de drukte op de St. Angelo brug in Rome alle pelgrims rechts moesten houden. Door het gedrang viel er wel eens iemand in het water en verdronk, want het kunnen zwemmen was een zeldzaamheid, de zee is voor de vissen en niet voor de mens (ik hoor Koen Fillet dat zo zeggen, zie). En waarom, dat weet niemand, Paus Bonifatius VIII riep toen meteen heel de toenmalige wereld op om ook maar rechts te gaan houden.

- Vaak wordt gedacht dat de Britten een uitzondering zijn, een beetje wel inderdaad, maar van oudsher reed wel iedereen links. Alleen de Fransen hadden hier oren naar.

- De opkomst van de koets bespannen door vier paarden had zo zijn gevolgen. In Frankrijk zat de koetsier op het paard linksachter en hanteerde de zweep natuurlijk met zijn rechterhand. En dan is dus inderdaad rechtsrijden veel handiger, ook al omdat je dan beter zicht hebt op je tegenliggers vanaf dat paard linksachter.

- De Britten hadden een probleem met een door vier paarden bespannen koets: daar moest de koetsier uiterst rechts gaan zitten, op de bok, om de passagiers niet te raken met zijn zweep en om het linksrijdend tegemoet komend verkeer in de gaten te houden.

- Vanaf 1756 moesten de Britten op Londen Bridge links aanhouden.....

- Zoals bekend voerde Napoleon tal van nuttige dingen in, waaronder inderdaad het rechtsrijden. Na 1815 hielden de meeste Europese landen zich nog steeds aan het rechtsrijden, alleen landen als Zweden (tot 1967...) en Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Hongarije (tot zij door Hitler werden gedwongen rechts te houden) gingen terug naar linksrijden.

- In de USA werd aanvankelijk ook links gereden. Waarschijnlijk door de sympathie voor de ideeen van de Franse Revolutie schakelde de een na de andere Amerikaanse Staat over op rechtsrijden. Een onverwachts neveneffekt was dat door deze maatregel de vleesprijs in de USA kelderde. Veel trekossen konden het niet afleren om links te lopen en moesten worden afgemaakt....

- Amerikanen zijn nu principieel rechtsrijdend, ook op bijvoorbeeld hun legerbasis in de UK wordt rechts gereden... tot ze de poort uitgaan natuurlijk.

- Nog even dreigde het linksrijden in Frankrijk weer ingevoerd te worden in de 19e eeuw. De meeste treinen werden in die dagen vervaardigd in.... de UK en dus werd ook in Frankrijk het treinverkeer linksrijdend.

- Momenteel rijdt ca 70% van alle landen rechts.

Toch allemaal interessant, nee ?

Weet je : de marathonlopers van C. moesten naar 't schijnt gedurende de hele 20 km door Brussel links lopen, om zodoende in de lens van de camera's te geraken. Ik ken sommige van die lopers persoonlijk. Zij zijn het die het me hebben verteld, maar ik mocht het niet bloggen. Oooops....

5 opmerkingen:

the italian girl zei

deze post doet mij denken aan "jongens en wetenschap"...
Ciao

Geert Gitaar zei

daarvoor komt ie vermoedelijk een paar jaar te laat...

Bert zei

Vandaar dat je gisteren de fles water die links van je stond prefereerde?
Uitstekende keuze Geert!

'Toevallig' liep ik de 20k. ook links (net als de vorige keer, vraag me niet hoe het komt) en zodoende zag ik coach Paul langs de kant van de weg staan... (en de camera's en de oranje vlaggen)

De wasmachine waarvoor en waardoor ik nu nog 'wakker' ben gaat ook naar links open en over enkele minuten hoop ik links in het bed te stappen (om er morgenvroeg rechts uit te... rollen).

dejerre zei

links was een goeie keuze: dat was de binnenbaan ...

Rafke Magic zei

Aha, daarom rijdt de Thalys links?! Maar als een echte Belg zat ik uiteraard rechts ;-)
De komende twee weken gaan we dit linksrijden nog eens experimenteren, se. London here I come (en aan alle terroristjes die meelezen... gelieve alle acties te staken tot 24 juni, ons moeke verwacht mij heelhuids terug in België dan!).